Orman Yangınlarını Söndürme Suyu


ORMAN YANGINLARINI SÖNDÜRME SUYU

ORMAN YANGINLARINI SÖNDÜRME SUYU

Ormanlarda meydana gelen yangın olaylarına  müdahale ve kontrol altına alma süresini  kısaltmak  ve meydana gelebilecek zararları en aza  indirebilmek. Orman yangınını  en kısa sürede  kontrol altına almak ve  söndürmek gerekmektedir.        
   ---



   ---
 Orman yangınlar sırasında ilk müdahale ve  devamında insan kas gücü ve emeğinin boşa  gitmemesi ve müdahalede en az zamanda en fazla iş yapmak. En az suyla daha fazla  alanı  kontrol altına almak. Yangına ilk  müdahale ile birlikte durdurma, kontrol
 altına alma, söndürme ve soğutma  çalışmalarına avantajla başlamalıyız.   Yanan alan üstünü bir nesneyle kapatılınca yanıcı   alan ile yakıcı olan oksijenin irtibatının kesilmesi   yangının sönmesine neden olması.  Bazı maddelerin yangına karşı  koyması yanmaması
 Orman yangının söndürme sırasında bol   miktarda  su kullanılmaktadır. Bu su yanan alanın   havayla temasını kesme ve soğutarak yanıcı alanı   söndürmeye çalışılmaktadır.             
   ---



   ---

ORMAN YANGINLARINI SÖNDÜRME SUYU

 Yangın sırasında oluşan sıcaklık nedeniyle  kullanılan su buharlaşmakta bu durumda  kullanılan suyun bir kısmı yangın söndürme  işleminin dışına çıkmaktadır. Bu nedenle basınçlı  ve bol su kullanmak gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen iki etkeni birleştirerek  yangına müdahale etmeliyiz.   
   Kullanılan suyun içine suda erimiş ve suyun   buharlaşması sonucu bir tabaka gibi yüzeyi  kaplayan karışım bulunması halinde suyun  sıcaklık nedeniyle buharlaşmasında yanan zemin  üzerinde yanmayan bir tabaka kalacağından alanın yanması engellenir ve yangınla  mücadelede artı puan kazanılır.    Yanan alan üzerinde yangını önleyecek tabaka  oluşturmak için suyu daha az miktarda ve basıncı  düşük bir şekilde kullanılabilir. Böylece az suyla   daha etkin bir mücadele verilir. Eğer iyi bir karışım bulunabilirse  ilaçlama yapar gibi yangınla karşılaşılan ilk  andan  itibaren yanan yüzey üzerine bu karışım  püskürtülse yanan alanın üzeri hemen  yanmayan ve havayı geçirmeyen maddeyle  kaplana cağından yangının söndürülme işi ilk  karşılaşıldığından itibaren başlar. Karışımın   püskürtüldüğü alan tekrar yanmaz ve yanan    alanın üzeri yanmayan malzemeyle kaplandığında    havayla teması kesilir ve yanma işi biter.       
   ---
 

  ---
 

ORMAN YANGINLARINI SÖNDÜRME SUYU

      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

RASTGELE SAYFALAR