YENİ KOYUN IRKI NEDEN OLMASIN
YENİ KOYUN IRKI NEDEN OLMASIN
Türkiye şartlarına göre geliştirilecek yeni koyun ırkı kırsal alan için kombine et ve süt verimi yüksek olan koyun ırkı geliştirilmelidir Bu koyun ırkı kırsal alana uyum sağlayabilecek ve meraları iyi değerlendirebilecek bir ırk olmalı. Et verimi için Polatlı tarım işletmesinde Polatlı koyunu üretilmektedir---
---
Polatlı koyununun
özellikleri Canlı ağırlık (koyunlarda) : 70 kg. (koçlarda) : 100-110 kg . Döl Verimi : % 150
Laktayson süresi : 150 gün Laktasyon süt verimi : 180-200 lt. Döl
Verimi : % 130-140
Ile de France ve Akkaraman koyunlarının melezlenmesiyle oluşturulmuştur.
Süt verimi için Gözlü tarım işletmesinde Acıpayam koyunu üretilmektedir. Acıpayam koyununun özellikleri: Canlı ağırlık (koyunlarda) : 60-70 kg . (koçlarda) : 100-130 kg . Doğu Friz, İvesi ve
Dağlıç koyunlarının melezlenmesiyle oluşturulmuştur.
Kombine
verimli koyun ırkı için bu iki koyun ırkının melezlenerek yeni bir ırk
oluşturulabilinir Ile de France ve Akkaraman koyunlarının melezlenmesiyle oluşturulmuştur.
Süt verimi için Gözlü tarım işletmesinde Acıpayam koyunu üretilmektedir. Acıpayam koyununun özellikleri: Canlı ağırlık (koyunlarda) : 60-
---
---
YENİ KOYUN IRKI NEDEN OLMASIN
Bu iki ırkın içinde Türkiye
şartlarına uyum sağlamış koyun ırkları vardır.
Bu yeni ırkın uyum
sağlamasını kolaylaştırır. Yeni ırka süt ve döl verimini arttırma için sönmez
koyunu kanı katılabilir. Et verimi için etçil koyun kanı katılabilir.
Oluşturmaya çalışacak yeni ırkın yürüme ve otlama kabiliyeti yüksek olmalı. Köy
ve kırsal kesimde yaylaları ve meraları iyi değerlendirebilmeli. Bu nedenle
oluşturulacak yeni ırkta et ve süt verimi için kanları katılacak koyun
ırklarının seçiminde dikkatli olunmalı.
--- ---
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder