D Vitamini


D VİTAMİNİ

D VİTAMİNİ

   ---



   ---
Vücudun ihtiyaçlarını karşılayan en temel kaynak D vitaminidir.
D vitamini, fosfor ve kalsiyum emilimine olan katkısıyla oldukça önemli bir vitamindir. 
Kalsiyum yetersizliği ve kalsiyum fosfor oranındaki dengesizlik, çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde ise kemik erimesi gibi sorunlara yol açabilir.     
   ---



   ---

D VİTAMİNİ



D vitamini kemik sağlığının yanı sıra kas işlevleri ve denge için de gereklidir.  
Güneş ışığının direk cilde teması ile oluşan bir mineraldir.
D vitamini, gelişimin yavaşlamaması ve kemik dokusu üretimi açısından oldukça önemlidir.

Günlük olarak alınması tavsiye edilen D vitamini ihtiyacı;
0-6 aylık bebeklerde 10 mikrogram
7-12 aylık bebeklerde 5 mikrogram
1-3 yaş çocuklarda 15 mikrogram
4-8 yaş çocuklarda 15 mikrogram
9-70 yaş aralığında 15 mikrogram
70 yaş üzerin de olan kişiler için 20 mikrogram
Hamile ve emziren kadınlar da ise 15 mikrogramdır.

D vitamini az sayıda gıda da bulunur.
 Bu sebeple beslenme yolu ile D vitamini eksikliğini tamamlamak oldukça zordur. Kişinin D vitamini ihtiyacı besinler ile ortalama %20 giderilir.
D vitamini eksikliğini giderebilmek için gerekli besinlerin dışında güneş ışığı almak da bu eksikliğin giderilmesine etki sağlayacaktır.

İçeriğinde D vitamini bulunan besinler;
Peynir ,Ton balığı ,Somon ,Uskumru ,İstiridye ,Balık yağı ,Tereyağı Yumurta ,Patates

Uzun süreli D vitamini eksikliğinin meme kanseri, kolon kanseri, pankreas kanseri, kalp hastalıkları, depresyon gibi pek çok ciddi hastalığı tetiklediği uzmanlar tarafından bildiriliyor.

Bununla birlikte aşağıdaki belirtilere de rastlanmaktadır;

Özellikle kış aylarında güneşin kendini fazla göstermemesinden kaynaklanan kemik ağrıları, tüm vücut genelinde hissedilir ve kişiye yorgunluk hissi verir.

Çok şiddetli olmasa da depresyona sebep olur. Bunun sebebi beyinde üretilen ve ruh halinin düzenlenmesinde kullanılan serotonin seviyesinin D vitamini eksikliğine bağlı olarak düşmesidir.

Soğuk algınlığına sebep olur özellikle çocukların sık sık hasta olmalarının sebebi D vitamini eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. D vitamini eksikliği olan çocuklarda üst solunum yolları enfeksiyonlarının daha çok görüldüğünü ortaya koyuyor.

D vitamini eksikliği vücudumuzdaki kas dokusunun büyük bölümünü oluşturan ve iskelet kasları olarak adlandırılan kasların zayıflamasına yol açabilir.

D vitamini eksikliği başın normalden fazla terlemesine sebep olur.

Bunun yanında kas krampları, halsizlik, eklem ağrıları, kilo alma, yüksek tansiyon, baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği, mesane sorunları, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunları erken dönem D vitamini eksikliği belirtileri arasında yer alıyor.


D vitamini vücudun ihtiyaç duyduğu orandan fazla alındığı takdirde vücut da bulunan kalsiyumun emilmesine yol açar bununda bazı yan etkileri olabilir;
-Mide bulantısı
-Kusma
-Kabızlık
-İştah kaybı
-Zayıflık ve kilo kaybı
-Akciğer, kalp gibi yumuşak dokularda kalsiyum birikimi
-Zihin karışıklığı
-Böbrek hasarı

-Böbrek taşı oluşumu     
   ---
 

  ---
 

D VİTAMİNİ

      
Sayfacuk   
               Ana Sayfa   
                              Alfabetik Sayfa Listesi      

D VİTAMİNİ

  Sayfa Listesi    
Akrostiş Şiir Şiirler Sayfa Listesi     Alfabetik Sayfa Listesi     Ana Sayfa     Bayan İsimlerine Akrostiş Şiir Şiirler Sayfa Listesi     Belirli Gün ve Haftalar Sayfa Listesi     Bitkiler Sayfa Listesi     Çeşitli Akrostiş Şiir Şiirler Sayfa Listesi     Din Sayfa Listesi     Edebiyat Sayfa Listesi     Eğitim Sayfa Listesi     Ekonomi Sayfa Listesi     Elektrik Sayfa Listesi     Erkekler İçin Sayfa Listesi     Erkek İsimlerine Akrostiş Şiir Şiirler Sayfa Listesi     Gelecek İçin Sayfa Listesi     Güncel Sayfa Listesi     Hayvanlar Sayfa Listesi     İçecekler Sayfa Listesi     Kadınlar İçin Sayfa Listesi     Konular     Sağlık Sayfa Listesi     Sayfacuk     Siyaset Sayfa Listesi     Spor Sayfa Listesi     Şiir Şiirler Sayfa Listesi     Teori Teoriler Sayfa Listesi     Üretim Sayfa Listesi     Yenilenebilir Enerji Sayfa Listesi     Yerleşim Yerleri Sayfa Listesi     Yiyecekler Sayfa Listesi     Yönetim Sayfa Listesi     


D VİTAMİNİ

Sayfacuk   
               Ana Sayfa   
                              Alfabetik Sayfa Listesi      

D VİTAMİNİ

  Konular   
A     Akrostiş Şiir Şiirler     Bayan İsimlerine Akrostiş Şiir Şiirler     Belirli Gün ve Haftalar     Bitkiler     Çeşitli Akrostiş Şiir Şiirler     Din     Edebiyat     Eğitim     Ekonomi     Elektrik     Erkekler İçin     Erkek İsimlerine Akrostiş Şiir Şiirler     Gelecek İçin     Güncel     Hayvanlar     İçecekler     Kadınlar İçin     Listeler    Sağlık     Sayfacuk     Siyaset     Spor     Şiir Şiirler     Teori Teoriler     Üretim     Yenilebilir Enerji     Yerleşim Yerleri     Yiyecekler     Yönetim     
    

D VİTAMİNİ

Sayfacuk   
               Ana Sayfa   
                              Alfabetik Sayfa Listesi      

D VİTAMİNİ

    
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

RASTGELE SAYFALAR